EduvierDe AngerAurum CollegeDe RedeBekiusschoolStedenschoolDe SteigerNautilus College SONautilus CollegeDe Optimist SODe Optimist SOFlevodrome
  


HOME   | LINKS | DOWNLOADS | CONTACT | ROUTE | DISCLAIMER
Het dagelijkse leven in de inrichting

Veel mensen hebben geen idee hoe het is om als jongere in een gesloten justitiële inrichting te moeten verblijven. Om toch een beeld te krijgen van het dagelijkse leven in de inrichting hieronder een impressie van zomaar een dag...

Binnen de inrichting worden de jongeren op een groep geplaatst, die uit maximaal 8 personen bestaat. .  Op de groep zijn minimaal 2 groepsleid(st)ers aanwezig. Iedere jongere heeft zijn eigen mentor op de groep. De mentor is het eerste aanspreekpunt van de jongere.

's-ochtends om 7 uur komt de groepsleiding op de groep. Na een eerste controle worden de kamers van de jongeren opengemaakt ( 's nachts zit je op je eigen, afgesloten kamer). De diverse huishoudelijke taken worden gedaan en er wordt gezamenlijk ontbeten. Terwijl de ontbijttafel wordt opgeruimd, belt de groepsleiding met school en geeft de bijzonderheden van de dag door. Hierna maakt een ieder zich klaar om naar school te gaan.

Ondertussen vindt er op school een "overdracht" plaats: Het hele schoolteam neemt samen de bijzonderheden van alle groepen door. Wie komt er vandaag naar school? Wie moet er hoe laat naar de medische dienst? De tandarts? Een therapeut? Alle bijzonderheden worden in het dagprogramma verwerkt.

Vanaf 9 uur komen de diverse groepen naar school. Dit gebeurt onder regie van de beveiligers van Intermetzo die vanuit hun CP (centraal post) de diverse loopbewegingen coördineren, zodat de veiligheid blijft gewaarborgd. Iedere vakgroep heeft een eigen "verzamel lokaal". In dit lokaal worden de jongeren door hun eigen docenten opgevangen en neemt men het programma van de dag door.

In de morgen zijn er 3 lesuren. Na ieder uur word je door de docent naar het volgende lokaal / vak gebracht. Heb je les in de praktijkgang dan moet je bij het begin en aan het einde van de les door een metaaldetectiepoortje lopen. Ook dit weer om de veiligheid van iedereen goed te kunnen waarborgen.

Om 12.15 uur word je door de docent weer naar de groep gebracht. Nu snel de tafel dekken voor de lunch want vanaf 13.00 uur gaan de eerste groepen al weer naar school. Ook nu weer is de eerste gang richting het "verzamel lokaal" van jouw eigen vakgroep.

's middags zijn er nog 2 lesuren en om 15.15 word je weer terug gebracht naar de groep. Terwijl op school de docenten zich verzamelen om alle bijzonderheden van de dag door te spreken en alvast de volgende dag bekijken, volg je op de groep het rooster van de dag. Er moet gekookt worden, je gaat even lekker met de hele groep naar buiten ( "luchten")

Na het eten wordt er gezamenlijk opgeruimd en volgt het avond programma. Aan het einde van de avond moet je naar je kamer en deze wordt door de groepsleiding afgesloten. Op naar de volgende dag.